OPREMANJE SKLADIŠTA

Klima BG Solutions Vam nudi mogućnost opremanja skladišta proizvodima i uslugama iz našeg asortimana:

  • kontrola i monitoring vlažnosti;
  • projektovanje hlađenja i grejanja;
  • prodaja i instalacija klimatizacionih i ventilacionih sistema.

Šta su zahtevi skladištenja?

Kako bi se očuvala vrednost i kvalitet robe u skladištima, fizičke veličine koje se moraju kontrolisati su:

  • temperatura;
  • vlažnost vazduha;
  • tačka rose.

Kontrola temperature se vrši pomoću uređaja za grejanje i hlađenje.

Kontrola vlažnosti se vrši pomoću odvlaživača vazduha, velikih plafonskih ventilatora, i ovlaživača vazduha.

Kontrola tačke rose se vrši podešavanjem rada uređaja pomenutim u prethodne dve tačke, kao i kontrolom temperature robe na ulazu u skladište, npr. velike vazdušne zavese ili vazdušni tuneli u kojima se roba na ulazu u skladište može brzo zagrejati za par stepeni.

Zašto je neophodno kontrolisati vlagu u magacinu?

Zbog različitih vrsta proizvoda koji se skladište u istim magacinima, često je potrebno kontrolisati temperaturu i vlažnost u magacinima.
Problemi koji se mogu javiti u skladištima sa vlagom najviše su izraženi u letnjem periodu kada je napolju povećana vlažnost. Zatim, fluktuacija robe i vazduha koji ulazi spolja u magacin kroz vrata magacina koja zbog protoka robe moraju biti često otvorena. Takođe, često su skladišta povezana sa proizvodnim halama u kojima se oslobađa velika količina vlage koja opet dospeva u skladište, zatim održavanje skladišta, čišćenjem i pranjem podova sa mašinama koje u procesu čišćenja oslobađaju vlagu. Vlaga u magacinima se stvara unošenjem proizvoda koji na sebi ili u sebi sadrže povećanu količinu vlage.
Svi gore nabrojani procesi utiču na povećanje vlage u skladištu iznad optimalne vrednosti. Problemi se javljaju i u mešovitim skladištima u kojima se skladište različite vrste proizvoda čije optimalno skladištenje zahteva različite nivoe vlage u vazduhu u različitim delovima skladišta (takozvano zonsko skladište). Zbog svih gore navedenih razloga, kao i mnogih drugih koje nismo naveli, vlaga u skladištima se mora kontrolisati kako bi se očuvao kvalitet i upotrebna vrednost uskladištene robe.

Koji su simptomi povećane vlage u skladištu?

Simptomi vlage u skladištu su neželjena kondenzacija vlage na površini proizvoda, zidovima skladišta i apsorpcija vlage u same proizvode.

Kako meriti i pratiti nivo vlage u skladištu?

Najbolji način da se utvrdi u kojim granicama se kreće vlaga u toku godine jeste da se izvrši monitoring vlažnosti i temperature pomoću naših uređaja za merenje vlažnosti i temperature. Nakon monitoringa može se izvući zaključak u kojim graničnim uslovima se kreće vlaga u prostoru skladišta u toku jedne godine. To će nam omogućiti da izvršimo procenu i odabir kapaciteta uređaja za dati prostor.

Kako odabrati uređaje za kontrolu vlažnosti u skladištima?

Za mala skladišta u kojima se ne vrši transport viljuškarima mogu se koristiti i profesionalni mobilni odvlaživači, jer ne remete unutrašnji transport robe. Međutim, za velika skladišta u kojima se prevoz robe vrši viljuškarima, pokretni uređaji se ne mogu koristiti . Uređaji koji se koriste za kontrolu vlage u velikim skladištima su najčešće fiksni i postavljaju se na određenoj visini u zavisnosti od visine skladišnih objekata koja se može kretati od 3 do 15m. Kontrola vlage se često ne može adekvatno uspostaviti samo upotrebom odvlaživača vazduha, jer je popunjenost prostora skladišta često veća od 1/3 tj. neravnomerno je raspoređena gustina popunjenosti zbog toga što je roba često skoncentrisana u određenim delovima. U tim delovima je u stvari najvažnije kontrolisati vlagu. Da bi se omogućila bolja cirkulacija vazduha u popunjenom prostoru (između paleta, kao i između redova paleta) u velikim skladištima potrebno je koristiti velike industrijske ventilatore koji značajno ubrzavaju cirkulaciju vazduha.

Za tu namenu možete koristiti tri tipa ventilatora, a to su:

  • veliki plafonski ventilatori koji se sporo vrte (ventilatori velike zapremine, a male brzine – HVLS) kako bi se ’’pogurala’’ vlaga u prostoru gusto popunjenom proizvodima. Kombinacija HVLS ventilatora i odvlaživača sa uređajima za monitoring daju idealna rešenja za kontrolu vlage u skladištima.
  • industrijski oscilirajući ventilatori (“Pivot“) koji se koriste u skučenim prostorima i zbog svog načina kretanja mogu pokriti veliki prostorni ugao skladišta. Sa više takvih ventilatora možete značajno povećati cirkulaciju u skladištu a da pritom ne zauzmete mnogo prostora. Najčešće se postavljaju na zidovima pri vrhu krova hale ili skladišta.
  • veliki mobilni ventilatori (“Jumbo“), koji imaju najveći broj stepeni slobode.

U relativno suvim magacinima (kao što su magacin farmaceutskih proizvoda, magacin industrijskih biljaka za dalju preradu i čajeva i sl.) često je potrebno i povećavati nivo vlage u vazduhu da bi se postigao optimalan nivo. Za tu namenu možemo koristiti ovlaživače vazduha, od kućnih do industrijskih u zavisnosti od zahteva magacina.

Autor teksta:

Dejan Ristivojević,
diplomirani fizičar