Odvlaživači vazduha

ODVLAŽIVAČI VAZDUHA

Klima BG Solutions vam nudi efikasan način zaštite od vlage.
Koristeći naše odvlaživače vazduha sprečite razna neželjna i štetna dejstva po Vas i prostor u kome boravite.

Odvlaživač vlage je uređaj koji služi za kontrolu vlažnosti vazduha u zatvorenom prostoru, bilo da se radi o stambenom , poslovnom ili industrijskom okruženju.

Ovi uređaji se često nazivaju i ODVLAŽIVAČ VAZDUHA – ISUŠIVAČ VLAGE – ELEKTRIČNI APSORBER VLAGE – SUŠAČ VAZDUHA – SUŠAČ ZIDOVA – SUŠAČ VLAGE i sl.; EN: DEHUMIDIFIER – DRYER; DE: LUFTENTFEUCHTER – ENTFEUCHTER – TROCKNER – BAUTROCKNER; IT: DEUMIDIFICATORI itd.


Prema fizičkom principu rada ovi uređaji se dele na kondenzacijske i adsorpcione.

Kondenzacijski (freonski) odvlaživači su slični portabl (pokretnim) klima uređajima samo su posebno konstruisani za maksimalno odvlaživanje i minimalnu promenu temperature u okruženju. Radna smeša im je najčešće freon R410A i R407C.

Osnovni delovi su kompresor, isparivač, kondenzator,  upravljčka elektronika, kućište, posuda za skupljanje kondenzata.

Na slici možete pogledati princip rada kondenzacijskog odvlaživača vazduha.

Nedostatak ovih uređaja je što mogu da rade samo na temperaturama iznad 0°C kao i što ne mogu spustiti relativnu vlažnost vazduha ispod 20%, a prednost je što su energetski  veoma efikasni pa troše veoma malo električne energije, npr. kućni uređaj oko 300W. Imaju široku primenu u stambenim objektima kao i u komercijalnim objektima.


                 


Adsorpcioni  (desiccant) odvlaživači  su uređaji koji rade na fizičkom principu adsorpcije vlage iz vazduha a dizajnirani su tako da dozvoljavaju istovremeno dva paralelna toka strujanja vazduha kroz adsorber (higroskopska supstanca, najčešće silica gel, aktivni aluminijum oksid i dr.). Jedan strujni tok ambijentalnog vazduha prolazi kroz adsorber (koji upija vlagu) i izlazi iz njega kao suv vazduh. Drugi deo strujnog toka čini spoljašnji vazduh koji najpre prolazi kroz grejač kako bi se zagrejao iznad ambijentalne temperature, a zatim kroz adsorber  vezuje akumuliranu vlagu u njemu iznoseći je van ambijentalnog prostora. Adsorber je u obliku točka ispunjen higroskopskom supstancom koji rotira konstantnom brzinom.

Osnovni delovi ovog uređaja su rotirajući točak ispunjem higroskopskom supstancom, elektro motor za pokretanje točka, električni grejač, ventilatori za protok vazduha, upravljačka elektronika i kućište.

Na slici možete pogledati princip rada adsorpcionog odvlaživača vazduha.


                               


Prednosti ovih uređaja su što mogu da rade na temperaturama ispod 0°C i do -40°C, mogu kontrolisati vlažnost vazduha od 1 do 100% relativne vlažnosti (RH) tj. raditi u uslovima niske i visoke apsolutne vlažnosti.

Imaju široku primenu u raznim granama industrije kao što su proizvodnja hrane, specijalna skladišta, laboratorije, „čiste sobe“, poljoprivreda.